23 Temmuz 2013 Salı

Karar vermek ne kadar zor!

Vladimir: Gidelim mi?
Estragon: Hadi gidelim. 
Kimse kıpırdamaz. (Samuel Beckett - Godot'u beklerken)

Hoppala bu konuda nerden çıktı derseniz söyleyeyim. Irvin Yalom'un Varoluşçu Psikoterapi kitabını okuyorum ve kararlar ile ilgili bölüme takıldım kaldım. Bu konuda bir zorluğum var, bir bakayım dedim...

Benim için karar vermek gerçekten çok zor. İşyerinde karar verirken kendimi daha rahat hissediyorum çünkü çoğu zaman takım arkadaşlarım verileri alıp inceleyip bana rafine bilgi getiriyor ve ben bir kaç seçenek içinden birisini seçiyorum.
 
Hayatımla ilgili kararlar alırken durum böyle değil. Karar vermekten ziyade ertelemeyi severim; eşim zaman zaman "sana xyz konusunu söylemiştim, ne oldu?" diye sorar ve karar vermek zorunda kaldığımı bilirim.

Geçen hafta bir değerlendirmeye katıldım, kariyerim için önemli sayılabilecek bir değerlendirme idi. Gelecek ile ilgili planlarımı sorduklarında tıkandım kaldım. Cevap veremiyordum, çünkü gelecek ile ilgili planım yoktu. Peki neden? İş hayatımla ve kariyerimle ilgili almam gereken kararları o kadar çok ertelemişim ki orda yapışıp kalmışım, sonraki aşamaları planlamak, hareket etmek olanaksız hale gelmiş. Bu farkındalığa ulaşınca başladım düşünmeye, neden böyle oldu diye ve şunu gördüm; kendi konfor alanımda kalıp diğer seçenekleri kendimce kötülemek ve çürütmek kolayıma gelmişti. Yumurta kapıya dayanınca da sıkışıp kaldım. 

Peki neden böyle davranıyorum? Çünkü karar vermek zor ve acı veriyor. Bir seçim yaptığımda seçeneklerden birine evet, diğer(ler)ine hayır diyorum. Acaba hayır dediklerim arasında iyi bir seçenek kalacak mı? Acaba en doğru seçim bu mu? Acaba acaba... Aslında galiba konu karar vermekten ziyade benim ne istediğimin net olmaması... Eğer ne istediğimi net bir şekilde ortaya koyar ve kendime bunu yüksek sesle söylersem ve ikna olursam bu isteğim ile ilgili karar vermek daha kolay olacak. 

Peki iş hayatımla ilgili ben gercekten ne istiyorum?

4 yorum:

  1. Ahan da yorum gelsin o zaman yazdıklarına, hem de uzmanından;
    "Ne istediğimizi bilmemiz normal değildir. Çok ender ve zor bir psikolojik başarıdır bu. (Abraham Maslow-Motivasyon ve Kişilik)
    (Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı- Alain de Botton kitabında Maslow'un bu sözüne yer vermiş.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ender ve zor olan bu psikolojik başarıya talibim Fus.
      Sevgiler

      Sil
  2. bense kariyer denince, kendi kendime oglum ne kariyeri cik git bir balikci koyune diyorum.iste bir tane daha kara bekleyen secenek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıkçı köyüne gitmeden önce gitmenin kaçış değil de isteyerek olduğuna emin olmak istiyorum. Bu öneri için teşekkürler :)

      Sil